راه‌های تشخیص بیماری ام اس چیست؟ گزگز دست، تاری دید، عدم تعادل، سردرد و سرگیجه؛ آیا این‌ها نشانه بیماری ام اس در شما هستند؟

احتمالاً با داشتن هرکدام از این علائم دچار نگرانی می‌شوید و یکی از نگرانی‌های شما این بیماری است. اما آیا صرف وجود این علائم می‌تواند بیانگر ابتلا به بیماری ام اس باشد و تشخیص این بیماری به چه بررسی‌هایی نیاز دارد؟

بارها مراجعین با اضطراب شدید و روانی آشفته به کلینیک مغز و اعصاب طبیب مراجعه می‌کنند و تقریباً همگی با یک جمله مشترک، توصیف علت می‌کنند: در اینترنت علائم مربوط به بیماری را جستجو کردم، آیا من ام اس دارم ؟

معاینه‌های بالینی

متخصص مغز و اعصاب سؤالات زیادی در مورد علائمی که تجربه می‌کنید یا قبلاً تجربه کرده بودید یا مشکلات سلامتی که دارید، از شما می‌پرسد. همچنین معاینه می‌کند تا هرگونه تغییر یا ضعف در بینایی، حرکت چشم، هماهنگی و تعادل دست‌وپا، حس، تکلم یا واکنش عضلات را متوجه شود. اگر دکتر به ام اس شک کند، آزمایش‌های دیگری برایتان تجویز می‌کند.

ام آر آی

در ام آر آی، از میدان مغناطیسی قوی برای تهیه تصاویری از داخل مغز و طناب نخاعی به دست می‌آید. این تصاویر بسیار دقیق هستند و محل دقیق و اندازه هرگونه ناهنجاری یا ضایعه را نشان می‌دهند. اسکن ام ار ای در بیش از ۹۰ درصد موارد، تشخیص قطعی ام اس را می‌تواند تائید کند.

برای تهیه تصویر ام آر آی از مغز و طناب نخاعی از شما خواسته می‌شود روی تخت متصل به یک دستگاه دراز بکشید و بی‌حرکت بمانید. سپس وارد دستگاه می‌شوید تا از شما عکس‌برداری شود. این فرایند هیچ دردی ندارد. ممکن است بین ده دقیقه تا یک ساعت طول بکشد.

تست‌های تشخیصی مغز و اعصاب

تست‌های تشخیص مغز و اعصاب مانند نوار عصب و عضله و نوار مغزی مدت زمانی که طول می‌کشد تا مغز پیام را از چشم‌ها، گوش و پوست دریافت کند، اندازه‌گیری می‌کند.

برای این آزمایش، الکترودهای کوچکی روی سرتان وصل می‌شود. این الکترودها واکنش مغز به صداهایی که در هدفون می‌شنوید، الگوهایی که روی نمایشگر می‌بینید و یا حس‌هایی که روی پوست خود احساس می‌کنید را ثبت می‌کنند. پیام‌هایی که به مغز می‌روند یا از آن می‌آیند، در ام اس کندتر هستند چراکه پوشش میلین اطراف برخی عصب‌ها، آسیب‌دیده است.

گرفتن و بررسی مایع نخاعی

پس‌ازاین که کمرتان تحت بی‌حسی موضعی، بی‌حس شد یک سوزن در پایین کمر وارد می‌شود تا از طریق آن از فضای اطراف طناب نخاعی نمونه مایع برداشته شود. این نمونه تحت بررسی قرار می‌گیرد تا وجود ام اس شناسایی شود. کسانی که ام اس دارند معمولاً آنتی‌بادی‌هایی در این مایع دارند که نشان می‌دهد سیستم ایمنی در مغز و طناب نخاعی‌شان فعال است. کسانی که ام اس ندارند، معمولاً این آنتی‌بادی‌ها را ندارند.

ممکن است پس از گرفتن مایع نخاعی از کمر، دچار سردرد شوید. تیم پزشکی در مورد مدیریت علائم با شما صحبت می‌کند. در حال حاضر استفاده از پانکچر کمر برای تشخیص ام اس خیلی کمتر از ام آر آی استفاده می‌شود.

آزمایش خون

ممکن است دکتر برای بررسی عوامل احتمالی دیگری که باعث شده‌اند این علائم را داشته باشید، آزمایش خون یا آزمایش‌های دیگری تجویز کند. در آزمایش خون وجود معمولاً آنتی‌بادی‌های مشخصی بررسی می‌شود. همچنین آزمایش‌های مربوط به گوش داخلی برای بررسی تعادل، ممکن است توصیه شود.

منبع: ایسنا

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *